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Artikelnummer: 142048

2015 Château Haut Bailly (Subskription)

Cru Classé Pessac-Léognan A.C.

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Produktinformationen

Wine Advocate: 95-97/100 Punkte 
The 2015 Haut Bailly is a blend of 60% Cabernet Sauvignon, 36% Merlot and 4% Petit Verdot (Véronique Sanders told me that the latter was planted three years ago.) My sample included 80% new oak, but there will be 50% in the final blend. Deep in color, the bouquet is very intense with multilayered blackberry, blueberry, crème de cassis and subtle black olive aromas, introverted at first but soon racing out of the blocks with aeration. The palate is medium-bodied with ripe, quite firm tannin. This is an Haut-Bailly with real backbone, real sense of purpose. It could have tipped over into being overpowering due to that intense Merlot, but the acidity keeps everything in check and the finish demonstrates wonderful tension. In particular, the aftertaste is incredibly long in the mouth. This Haut Bailly is up there with the 2009 and 2010 - a bravura Pessac-Léognan destined for long-term ageing. Do yourself (and the wine) a favor and cellar it for 12 years, drinking the 2012 or 2013 before reaching for this. 
Trinkgenuss: 2027 bis 2065 


Weinwisser (Rene Gabriel): 19/20 Punkte
60% Cabernet Sauvignon, 36% Merlot, 4% Petit Verdot. Sattes Purpur-Granat, lila Schimmer aussen. Florales,

tiefwürziges Bouquet, schwarze Pfefferkörner, Brombeeren, etwas Frisches schwingt mit in Form von Fliedernuancen. Im zweiten Ansatz Edelhölzer in verschwenderischer Form und dann greift er definitiv in die Tiefe mit Trüffel, Rauch und Teernuancen. Grossartiger Gaumen mit einer perfekten Adstringenz, blau bis schwarzbeerig aber auch in sich verlangend und trocken, also mit sehr klassischen Anlagen. Kein Frühzünder und somit ein barocker Haut-Bailly der schier alten Schule mit dem heutigen Know-How. Wir verkosteten auch den Zweitwein, den La Parde und hier hat man deutlich gemerkt, dass eine gnadenlose Separation der nicht ganz ausgereiften Tannine und dem zu verdünnenden Cabernet Franc gemacht wurde. Wer nicht warten kann, soll die Finger davon lassen.
Trinkgenuss: 2025 bis 2048 


James Suckling: 98-99/100 Punkte 
"This is a vivid and powerful red with lots of bright fruit and spice character. Full body, chewy tannins and loads of fruit on the finish. Firm and focused tannins. Lots of energy and vibrance. Spice and violet leaf undertone. Pure fruit. Pure structure." 


Decanter: 97/100 Punkte 
The Graves wine of the vintage (along with Haut-Brion’s red). A structural, sensual, expansive wine. Dense but deft, 3.75pH, 60% Cabernet Sauvignon, 36% Merlot and for the first time this year a new plot of 4% Petit Verdot (young vines but already powerful and spicy). Incredible persistency. Picking dates were 15 September for the first Merlot grapes and 8 October for the last Cabernets, allowing for a truly relaxed pace. Represents 55% of total crop. Double the usual rain in August after four months of serious deficit, then back to half of normal rainfall for both September and October (44mm instead of 90mm) – which is why director Véronique Sanders said for the first time ‘August rains saved the vintage’. This has the potential to be upscored when in bottle.
Trinkgenuss: 2025 bis 2042  


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2015 Château Haut Bailly (Subskription)

Land
Frankreich
Rebsorte
Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot
Farbe
Rot
Inhalt
0,75 l
Region
Bordeaux, Pessac-Léognan
Trinktemperatur
16-18 °C
Allergene
enthält Eier, Sulfite
Anschrift Produzent
Château Haut-Bailly
33850 Léognan
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