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2010 Château Cos d'Estournel
99
Wine Advocate
2010

2010 Château Cos d'Estournel

2ème Grand Cru Classé Saint-stèphe A.C.
319,95 €

426,60 €/Liter inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten

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Beschreibung

Robert M. Parker(Wine Advocate): 97+ Punkte The 2010 is a more structured, restrained, less flamboyant version of the 2009.A final blend of 78% Cabernet Sauvignon, 19% Merlot and the rest Cabernet Francand Petit Verdot that hit 14.5% natural alcohol, this wine (which representsonly 55% of the estate's production) is full-bodied, classic and built alongthe lines of the 2000 (although that wine was made before Reybier acquired theestate and upgraded quality significantly). This wine exhibits beautifully purenotes of creme de cassis, blueberry liqueur, pen ink, graphite and hints oftoast and vanillin. The wine is full and rich, and although aged in 80% newoak, the wood is a subtle background component. This beauty will take longer toround into shape than the dramatic and compelling 2009. Forget it for 5-8years, and drink it over the following three-plus decades. These are two terrific wines from Cosd'Estournel. Proprietor Michel Reybier will have to continue his great successover the next decade without his top lieutenant, Jean-Guillaume Prats, who hastaken another job, but the estate seems to be in superlative condition, and atthe very top of its game. Genussreife: 2018-2048

Weinwisser (René Gabriel): 19/20 Punkte 78 % Cabernet Sauvignon, 19 % Merlot, 2 % Cabernet Franc, 1 % Petit Verdot. 38hl/ha. 55 % Grand Vin. Extrem dunkles Purpur mit lila und violetten Reflexen.Viel schwarze Kirschen, dunkle Edelhölzer, Szechuanpfeffer und feineTeernuancen aufweisend. Dichter, fleischiger Gaumen, gut stützende, reifeSäure, noble Adstringenz, Maulbeeren und Cassis. Rückkehr zur Klassik mit einemextrem langlebigen, burgundisch schmeckenden Cos. Genussreife: 2020-2045

Wine Spectator(James Molesworth): 96-99 Punkte This offers a terrific panoply of dark tea, cocoa, savory herb and red currantconfiture aromas. Remarkably dense, with loads of strapping dark fruit and tarin reserve. There's massive structure, yet this is rounded and so, so long. Ahuge wine in the making. This is going to compete with the elite of thevintage. A truly superb effort. Contains 1 percent Petit Verdot, for first timesince 2005.

Decanter (StevenSpurrier): 18/20 Punkte Exotic tobacco leaf nose, superb ripe fruit and a violetty lift, morecontrolled and more classic than 2009, a great wine. Genussreife: 2018-2040

Auszeichnungen
99
Wine Advocate
2010
99 Punkte von Wine Advocate 2010

»Deep garnet in color, the 2010 Cos d'Estournel unfurls slowly, measuredly, releasing delicate notes of dried mulberries, stewed plums and blackcurrant pastilles before giving way to notions of potpourri, black cherry compote and chocolate box plus touches of dried sage, tobacco and new leather. Medium to full-bodied, the palate has a rock-solid foundation of very firm, grainy tannins and very lively acidity supporting the remarkable intensity of tightly wound fruit layers, finishing very long and fragrant. Give it another 4-5 years in bottle and this will be stunning!«

Wine Advocate

Der Wine Advocate ist eine seit 1971 erscheinende Weinzeitschrift. Der Initiator war der bekannte Robert Parker, welcher seit Mai 2019 im Ruhestand ist, jedoch revolutionierte er die Standards mit dem 100 Punkte Bewertungssystem.

Daten & Fakten

Farbe

rot

Geschmack

Trocken

Land

Frankreich

Region

Bordeaux

Unterregion 1

Saint-Éstèphe

Trinktemperatur

16-18 °C

Alkoholgehalt

13 % vol

Lagerfähigkeit

bis zu 35 Jahre

Allergene / Inhaltsstoffe

Sulfite

Inhalt Flasche (Liter)

0.75 l

Produzent / Abfüller / Hersteller

Chateau Cos d'Estournel

Anschrift

F-33180 Saint Estephe

Artikelnummer

146591

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Château Cos d´Estournel

Zwischen Pauillac und Saint-Estèphe, etwas abgegrenzt vom Château Lafite liegen die Weinberge des Câteau Cos d´Estournel und dominieren das Ufer der Gironde. Nach Westen an den atlantischen Ozean und nach Osten an der Gironde grenzend, profitieren die Weinberge von einem äußerst günstigen Mikroklima, welches wie eine Art Temperaturegler, die Weinreben vor extremen Temperaturen schützt. 

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